Granity dostępne są w różnorodnej kolorystyce: jasne beże, żółcie, brązy, czernie, szarości. Granit jest trwały, wystarcza na długie lata, można łączyć go z drewnem i w ten sposób osiągać bardzo naturalny efekt. Granitowe blaty kuchenne są niepalne. Można na nich rozbijać kotlety, obierać ziemniaki, kroić marchewkę, siekać jajka i szczypiorek. Zaimpregnowany granit jest chroniony przed plamami z wody i innych płynów. Lepiej wybrać jaśniejszy granit, bo na czarnym widoczna będzie każda plamka i malutki pyłek. Gdy zamówimy licowanie granitu, to jego krawędzie staną się łagodne. W blatach kuchennych z granitu można zamówić wyżłobienie odpływów, którymi woda spłynie i nie będzie tworzyła plamek. Blaty kuchenne z granitu są wykonywane na wymiar i kosztują od 10 do 19 tysięcy złotych. Nie każdego na nie stać. Cena metra kwadratowego granitu wynosi co najmniej 700 złotych, co nie jest niską wartością, ale efekt jest wart tego kosztu. Z odpadków powstałych po przycięciu blatu można mieć parapet, stolik lub półkę.