Każde dziecko jak i dorosły uwielbia przekąski, a świetną i sprawdzoną metodą na poprawienie każdemu humoru są racuszki domowe. Prosty i smaczny przepis na domowe placuszki jest następujący: Wystarczy zagrzana szklanka mleka, do którego wkruszamy 5dkg droższy bądź wsypujemy 1/2 malej saszetki z drożdżami bez roszczynowymi. Następnie dodajemy odrobinę cukru do smaku i jedno jajko, mieszamy razem dokładnie te produktu do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Następnie dosypujemy stopniowo ok 2szklanki mąki pszennej do uzyskania gęstej masy, po czym odstawiamy ją na bok. W tym czasie przygotowujemy patelnię i na niej rozgrzewamy sporą ilość tłuszczu. Placuszki nakładamy łyżką na gorący głęboki tłuszcz obok siebie, smażąc do uzyskania złotego koloru. Smażąc należy bardzo uważać, ponieważ proces smażenia trwa zaledwie około 2-3 minut, po czym należy obrócić na drugą stronę. Najlepiej prosto z patelni odkładać na papier kuchenny, aby odsączyć tłuszcz, gdy odcieknie przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem lub delikatnie oprószyć słodkim kakałem w zależności od smaku i chęci wykonawcy deseru. Takie oto racuchy należy podawać, jako deser bądź zwykła przekąska.