Wprowadzanie glutenu w dietę maleńkiego dziecka
1427925_79581495

Każde małe dziecko po porodzie żywi się mlekiem matki lub innym podobnym mlekiem zastępczym, jednak po jakimś czasie dietę należy rozszerzać stopniowo w dodatkowe składniki odżywcze i smakowe. Jadłospis dziecka poszerzamy w pierwszej kolejności o stopniowo wprowadzane zupki warzywne na zasadzie trzech dni, czyli każdy składnik jest podawanych przez ciągłość trzech dni przed wprowadzeniem kolejnego składnika. Tak wprowadzane pożywienie umożliwia zaobserwować czy nie pojawiają się zmiany alergiczne. Najciężej przyswajalnym składnikiem jest gluten znajdujący się w większości produktów gotowych, z których wykonaniem wiąże się użycie mąki pszennej. Prostym sposobem na wprowadzenie tego elementu diety jest dodanie w pierwszej kolejności kaszki np. mleczno-ryżowej smakowej w jadłospis dziecka. Gdy dziecko przyswoi takie danie należy zacząć podawać kaszkę na gęsto łyżeczką wkruszając stopniowo herbatniki bądź biszkopty z tygodnia na tydzień zwiększając dawkę. Gluten można zacząć wprowadzać, gdy dziecko ukończy trzeci miesiąc życia jednak należy pamiętać o stopniowym wprowadzaniu gdyż skutkiem ubocznym nadmiaru nowego składnika w diecie może doprowadzić do skutków objawiających się w postaci uczulenia alergicznego