Trudno jest znaleźć osobę, która nie lubi przekąsek. Niestety, przekąski najczęściej przybierają postać niezdrowych, tłustych chipsów, chrupek, słodyczy i ciastek. Pomimo że sporadyczne delektowanie się tymi rarytasami nie powinno mieć złego wpływu na nasze zdrowie, to częste i regularne ich jedzenie może objawiać się niestrawnością, problemami gastrycznymi, zmianami skórnymi, oraz tyciem i złym samopoczuciem. Na szczęście nie jesteśmy skazani wyłącznie na niezdrowe smaczne przekąski. Istnieje duży wybór ekologicznych i bardzo korzystnych dla zdrowia przegryzek, których nawet częste jedzenie nie ma złego wpływu na nas. Oto kilka ciekawych pomysłów.  Chipsy jabłkowe Chipsy jabłkowe to chyba najbardziej oczywista alternatywa dla chipsów ziemniaczanych, paluszków i pozostałych tłustych produktów. Samodzielnie przygotowanie takich chipsów jest bardzo proste. Ogranicza się do zakupu i umycia jabłek, a następnie ich pokrojenia w cienkie plasterki. Nie powinniśmy przy tym usuwać skórki, gdyż zawiera ona dużo błonnika, który poprawia działanie naszego układu trawiennego. Tak pokrojone plasterki należy odpowiednio przyprawić. Pozostawiamy dowolność wyboru przypraw, ale najlepszy smak uzyskamy stosując cynamon. Oczywiście zachęcamy do własnych eksperymentów z wybranymi kompozycjami ziół i przypraw.  Co dalej ? Kolejny etap to suszenie plasterków. Bardzo pomocna w tym będzie maszyna / suszarka do grzybów. Plasterki układamy obok siebie na sitach, zachowując odstęp w celu zapewnienia cyrkulacji powietrza. W zależności od mocy urządzenia, ilości plasterków i gatunku jabłek, suszenie może trwać od jednej do kilku godzin. Jeżeli nie dysponujemy takim przyrządem, to również jest sposób na szybkie suszenie jabłek. Plasterki wystarczy nawlec na mocną żyłkę i rozwiesić w słońcu i przeciągu. W ciągu kilku dni cała wilgoć odparuje, a my uzyskamy niezwykle chrupkie, smaczne i zdrowe chipsy jabłkowe. Warto o suszeniu pomyśleć latem, gdyż dzięki temu sprawimy sobie duży zapas przegryzek na zimę. Wysuszone chipsy możemy następnie umieścić w szczelnie zamykanych słoikach lub plastikowych pojemnikach na żywność. Jeżeli dysponujemy urządzeniem do próżniowego pakowania, warto plasterki zafoliować do woreczków spożywczych.