Nagromadzanie się składników mineralnych wewnątrz ekspresu do kawy jest powszechnie nazywane osadem wapiennym. Termin ten wywodzi się z twardych obszarów wodnych w niektórych częściach świata, które mają wysoką zawartość wapnia w wodzie. W rzeczywistości każdy minerał, który ma dłuższy kontakt z wysoką temperaturą, może się osadzać w wodzie. Zazwyczaj wpływa to na wszelkie części ekspresu, przez które przepływa woda. Najbardziej narażone są części, w których woda pozostaje nieruchomo przez dłuższą chwilę.

Usuwaj nagar

Nagromadzenie się kamienia wapiennego spowolni przepływ wody, zmniejszy pojemność kotła, a ostatecznie uniemożliwi działanie ekspresu. Możesz jednak zastosować specjalny odkamieniacz do ekspresu, dzięki któremu w szybki i łatwy sposób pozbędziesz się nagromadzonych osadów.

Jak często powinno się usuwać kamień?

kawa nalewana do kubka

Odstępy czasowe między każdym odkamienianiem zależą od wielu czynników. Dwa główne czynniki to jakość wody i ilość wody przepływającej przez maszynę. W niektórych miastach, w połączeniu z filtrem wody, możesz używać ekspresu do kawy przez rok lub dłużej bez usuwania kamienia. Postaraj się znaleźć zestaw do testu twardości wody, który powie Ci, jak twarda jest woda. Twój czajnik jest również dobrym wskaźnikiem - jeśli pojawi się w nim kamień wapienny, możesz założyć, że znajduje się on również w ekspresie do kawy. Odkamieniacz do ekspresu nadaje się również do usuwania osadu z czajnika, musisz tylko pamiętać, aby wcześniej rozpuścić tabletkę w wodzie.

Jak usunąć kamień z ekspresu do kawy?

Najpierw przeczytaj instrukcję, która była dołączona do urządzenia. Jest to bardzo ważne, ponieważ niektóre nieudane zabiegi pielęgnacyjne mogą unieważnić gwarancję, np. jeżeli użyjemy nieodpowiedniego środka czyszczącego. Odkamieniacz do ekspresu nie jest agresywny, jednak warto wcześniej upewnić się, że producent urządzenia nie zabrania stosowania takich środków. Polecamy stosowanie odpowiedniego roztworu odkamieniającego opartego na kwasie cytrynowym przeznaczonego do ekspresów do kawy.